اثر محلول‌پاشی ترکیبات کلسیم بر تشکیل و توسعه میوه پسته

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

2 مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده پسته، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

3 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش کلسیم در تشکیل و کاهش ریزش میوه در رقم عباسعلی بود. در این پژوهش از چهار ترکیب کلسیمی نیترات‌کلسیم (سه در هزار)، کلات‌کلسیم EDTA (یک در هزار)، نانو‌کلات‌کلسیم (یک در هزار) و کلات‌کلسیم اسید‌آمینه (یک در هزار) با پنج نوبت محلول‌پاشی روی درختان بیست ساله رقم عباسعلی استفاده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (1392-1391) در باغ پسته شرکت کشاورزی بینالود - نیشابور اجرا شد. محلول‌پاشی از پایان مرحله گرده‌افشانی شروع و پنج نوبت به فاصله هر ده روز تکرار شد. نتایج نشان داد که اثر ترکیبات کلسیم، دفعات محلول‌پاشی و اثر متقابل آن‌ها بر تعداد پسته در خوشه معنی‌دار نبود. اثر ترکیبات کلسیم بر درصد مغز، درصد خندانی و درصد کلسیم برگ در سطح احتمال 5 درصد و میزان کلسیم میوه در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. نیترات کلسیم با 16/0 درصد و نانو کلات کلسیم با 13/0 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار کلسیم میوه را نشان دادند. اثر متقابل کلات کلسیم اسید آمینه و پنج نوبت محلول‌پاشی بر اُنس میوه، اختلاف معنی‌داری با سایر تیمارها در سطح احتمال 1 درصد نشان داد. اثر سال بر صفات تعداد پسته در خوشه، درصد پوکی، درصد خندانی، درصد کلسیم برگ و میوه در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. به طور کلی کلات‌کلسیم EDTA با پنج نوبت محلول‌پاشی بیشترین تأثیر را بر صفات اُنس، درصد خندانی و کلسیم برگ داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Foliar Application of Calcium Compounds on Formation and Development of Pistachio (Pistacia vera L.) Nuts

نویسندگان [English]

  • A. Sherafatian 1
  • S.J Hosseinifard 2
  • P. Keshavarz 3
1 Horticultural Crops Science Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center AREEO, Mashhad, Iran.
2 Horticultural Science Research Institute, Pistachio Research Center, AREEO, Rafsanjan, Iran.
3 Soil and Water Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
چکیده [English]

This study aimed to investigate the role of calcium in formation of nut and preventing loss of nuts in pistachio cv. Abbasali. Four calcium compounds including calcium nitrate (3/1000), chelate calcium EDTA (1/1000), nano chelate calcium (1/1000) and chelate calcium amino acid (1/1000) were sprayed five times on foliage of 20 years old trees in pistachio garden of Binalud- Neishabor Agricultural Company. The experiment was in factorial based on randomized complete block design with three replications, carried out for two years (2012-2013). Foliar fertilization was started at the end of pollination and repeated for five times with ten days intervals. The results showed that the effects of calcium compound, number of sprayings and interaction of them were not significant on number of nuts per cluster. The effects of calcium compounds were significant on percentage of kernel, splitting and leaf calcium at 5% and on percentage of fruit calcium at 1% levels of probability. Calcium nitrate with 0.16% and nano chelate calcium with 0.13%, had the highest and lowest of fruit calcium contents, respectively. Interaction effects of chelate calcium amino acid and five times spraying were significant on ounce (p ≤ 0.01). The effect of year was also significant (p ≤ 0.01) on number of nut per cluster, percentages of blank fruits, splitted fruits and leaf calcium content. Generally, chelate calcium EDTA with five time applications had the most effects on ounce, and percentages of kernel and leaf calcium content.

کلیدواژه‌ها [English]

  • pistachio
  • cv. Abbasali
  • calcium spraying
  • splitting percentage
  • blank fruits percentage
Adibfar, S., Mostafavi, M., and Hossienifard, S.J. 2012. Does foliar CaCl2 application control pistachio endocarp lesion? Thia Journal of Agriculture Science 45(4): 233-239.
 
Anonymous 2014. Statistical Year Book of Agricultural Crops. Ministry of Jiha-e-Keshavarzi, Tehran, Iran (in Persian).
 
Bilgen, A. M., Gezerel, O., and Kaska, N. 1995. Effects of systemic leaf fertilizers on the yield and quality of pistachio nuts. Acta Horticulturae 419: 135-136.
 
Chiţu, V., Coman, M., Bulgaru, L., and Chitu, E. 2002. Effects of “Calmax” and “Nutrivit” foliar fertilizers on plant growth and strawberry fruit quality. Acta Horticulturae 594: 475-480.
 
Davarinejad, Gh., Azizi, M., and Akharati, M. 2010. The effect of foliar application of calcium compouds on quality and quantity and alternative bearing in pistachio trees. Journal of Horticultural Science 22:1-10 (in persian).
 
Faust, M. 1989. Physiology of Temperate Zone Fruit Trees. John Wiley and Sons Inc., New York, USA.
 
Fernandez, V., Sotiropoulos, T., and Brown, P. 2013. Foliar Fertilization (Scientific Principles and Field Practices).
International Fertilizer Industry Association (IFA), Paris, France.
 
Hashemirad, H., and Mohammadi Mohammadabadi, A. 2009. Endocarp Lesion. Publicaitions of Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran (in Persian).
 
Hokmabadi, H. 2012. Environmental and Non- Environmental Factors Causing Damage on Pistachio. Agricultural Education Press, Karaj, Iran (in Persian).
 
Hosseinifard, S. J., and Alipour, H. 2004. Diagnostics and removal of nutrients deficiency of pistachio. Technical Publication No. 82/500, Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran (in Persian).
 
Mahmoudi Mimand, S. 2008. The Role of Gypsum in Pistachio Gardens. Publications of Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran (in Persian).
 
Malakouti, M., and Homaei, M., 1995. Soil Fertility in Dry Area (Challenges and Approaches). Tarbiat Modares University Press, Tehran, Iran (in Persian).
 
Malakouti, M., and Tabatabaei, S. J., 2000. Proper Nutrition of Fruit Trees. Agricultural Education Press, Karaj, Iran (in Persian).
 
Mansori Dehshoeibi, R., Davarinejad, Gh., Hokmabadi, H., and Tehranifar, A. 2012. The change of calcium, potassium and sodium at phenological stages of pistachio flower bud Proceedings of the Seventh Iranian Congress of Horticultural Sciences, Isfahan, Iran (in Persian).
 
Mirmohammadi Maybodi, S. M., and Ghareyazi, B. 2003. Physiological Aspects and Racial of Plants Salinity Tension. Publication Center, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran (in Persian).
 
Moezardelan, M., and Savaghebi, G. H. 1998. Nutrition of Fruit Trees. Jihad-e-Daneshgahi Publications, Tehran, Iran (in Persian).
 
Mokhtari, Z. 2013. The effect of plastic mulch and application of commercial fertilizers in the fall on the vegetative growth and some quantitative and qualitative characteristics of Pistachio nuts of Kalle- Ghochi cultivar. MSc. Thesis, College of Agriculture, Valie- Asr University, Rafsanjan, Iran (in Persian).
 
Napier, D. R., and Combrink, N. J. J. 2006. Aspect of calcium nutrition to limit plant physiology disorder. Acta Horticulturae 702: 107-116.
 
Rouhani, S. M., Samie, M., and Esmaeilizadeh, M. 2012. The effects of spring spraying of some nutrient elements and Amitraz pesticide on growth characteristics and yield of pistachio. Proceedings of the Seventh Iranian Congress of Horticultural Sciences, Isfahan, Iran (in Persian).
 
Sadrifar, M. 2013. The effect of foliar nutrition of calcium compounds on the formation and development of pistachio nuts (Pistacia vera, L.). MSc. Thesis, College of Agriculture, Shirvan Branch, Islamic Azad University, Shirvan, Iran (in Persian).
 
Sajadiyan, H. 2012. Study on the effects of several treatments of calcium on endocarp lesion of fruit pistachio in Akbari cultivar. Proceedings of the Seventh Iranian Congress of Horticultural Sciences, Isfahan, Iran (in Persian).
 
Sedaghati, N., Shiebani Tazergi, Z., Hokmabadi, H., Haghdel, M., and Abdolahi-e-Ezatabadi, M. 2010. Pistachio Production Manual. Publications of Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran. 562 pp. (in Persian).
 
Sherafati, A., Arzani, K., and Ramezani Moghaddam, M. 2013. Assessment of flowering and bearing of twelve pistachio (Pistacia vera L.) cultivars under Khorasan environmental conditions. Seed and Plant Improvement Journal 29-1 (2): 243-256 (in Persian).