اثر کم آبیاری بر کمیت، کیفیت میوه و بهره‌وری مصرف آب سه رقم انگور

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی اثر مقادیر آبیاری بر صفات کمی وکیفی و بهره‌وری مصرف آب در انگور، این تحقیق با استفاده از طرح استریپ‌بلوک در قالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بر روی سه رقم انگورتجاری تربیت شده با سیستم کوردون اجرا شد. تیمارهای آبیاری در سه سطح شامل آبیاری کامل، 25% کم آبیاری و 50% کم آبیاری با سیستم آبیاری قطره‌ای روی ارقام انگور قزل اوزوم، ریش‌بابا و رشه در سال‌های 1383 و 1384 در ایستگاه کهریز ارومیه اعمال شد. در زمان رسیدن میوه‌ها صفاتی شامل وزن، طول و عرض حبه‌ و خوشه و صفات کیفی میوه شامل مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH و حجم آب میوه و عملکرد میوه اندازه‌گیری شدند. تجزیه واریانس مرکب داده‌ها نشان داد که سطوح آبیاری بر صفات مواد جامد محلول، مقدار اسید، pH ، حجم آب میوه، وزن حبه، عرض حبه، عرض خوشه، وزن خوشه، رشد رویشی سالیانه و عملکرد اثر معنی‌دار داشت. بیشترین و کمترین میزان عملکرد به ترتیب در تیمارهای آبیاری کامل و تامین 50% نیاز آبی حاصل شد. ولی اثر 25% کم آبیاری در کاهش عملکرد معنی‌دار نبود. با اعمال کم آبیاری میزان آب میوه، وزن حبه و ابعاد حبه کاهش یافت. مصرف آب در تیمارهای 100، 75 و 50 درصد تامین نیاز آبی به ترتیب 4086 ، 3064 و 2043 متر مکعب در هکتار بود. شاخص بهره‌وری مصرف آب در آبیاری کامل و در تیمارهای 75% و 50% نیاز آبی گیاه به ترتیب 76/2، 59/3 و 04/4 کیلوگرم انگور به ازای یک متر مکعب آب آبیاری بود. بنابراین به منظور افزایش بهره‌وری مصرف آب در تاکستانهای استان آذربایجان غربی، اعمال 25% کم آبیاری قابل توصیه می‌باشد. با کاهش 25% در مصرف آب بهره‌وری مصرف آب 30% افزایش یافت، بدون اینکه عملکرد کاهش معنی‌داری داشته باشد. بهره‌وری مصرف آب در ارقام انگور متفاوت بود. رقم رشه بیشترین بهره‌وری مصرف آب را داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Deficit Irrigation on Quantitative and Quality Traits of Fruit and Water Productivity of Three Grapevine Cultivars

نویسندگان [English]

  • H. Doulati Baneh
  • A. Noorju
چکیده [English]

To study the effect of different levels of irrigation on quantitative and quality traits and water productivity of three commercial grapevine cultivars, this research was carried out in stripe block arrangment in randomized complete block design with three cultivares (Qzel-ouzum, Rishbaba and Rasha) and three levels of irrigation treatments (100%, 75% and 50% water requirments) in three replications. At fruit ripenning stage, different traits as weight, length and width of bunch and the quality traits including TSS, TA, pH of the fruit and the volume of the fruit juice were recorded. Combined analysis of variance indicated that different levels of irrigation had significant effect on TSS, TA, pH, juice volume, berry weight and width, bunch width and weight, annual vegetetive growth and fruit yield. The highest and lowest fruit yield were obtained by 100% and 50% irrigation, respectivly. However, effect of 25% deficit irrigation on fruit yield was not significant. Deficit irrigation reduced the juice volume, berry weight and size. Water consumption in 100%, 75% and 50% of water requirments were 4086, 3064 and 2043 m3/ha, respectively. Water productivity of 100%, 75% and 50% irrigation were 2.8, 3.63 and 4.04 kg/m3, respectively. To increase the water productivity in vineyards with optimum fruit yield, application of 25% deficit irrigation is recommended. By decreasing of 25% water use, the water productivity will increase to 30 % without significant reduction in fruit yield. Water productivity was different for groupvine cultivars. cv. Rasha had the highest water productivity.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Irrigation
  • quality
  • Qzel-ouzum
  • Rasha
  • Rishbabab and Fruit yield