اثر پوشش پلاستیکی و ورقه‌های بی سولفیت سدیم بر انبارمانی انگور (Vitis vinifera) رقم رشه

نویسندگان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، ارومیه.

چکیده

در این پژوهش اثر نوع پوشش بسته‌بندی و محل قرار گیری ورقه‌های آزاد‌کننده گاز دی اکسید گوگرد برکنترل پوسیدگی‌های قارچی، صفات کیفی و باقیمانده سولفیت در انگور رشه (سیاه سردشت) طی نگهداری در سردخانه در دو سال 1386 و 1387 مورد بررسی قرار گرفت. اثر سه سطح متفاوت ورقه‌های سولفور با غلظت یک گرم بر کیلوگرم (یک ورقه کامل در بالای جعبه، نصف ورقه در بالای و نصف دیگر در پایین جعبه و بدون ورقه سولفور) همراه با دو نوع پوشش پلاستیکی (سوراخ دار و بدون سوراخ) و چهار زمان نمونه‌برداری (قبل از انبارداری 45، 90 و 135 روز) در طول دوره نگهداری (135 روز) در سردخانه، بر درصد کاهش وزن، سفید شدگی حبه‌ها، درصد آلودگی قارچی، خشکیدگی و تغییر رنگ چوب خوشه، چروکیدگی حبه‌ها، طعم و مزه و باقیمانده سولفیت داخل حبه‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که تیمار ورقه‌های سولفور در طی زمان انبارداری به طور معنی‌داری میزان کاهش وزن، چروکیدگی چوب خوشه و حبه، آلودگی قارچی و پوسیدگی را کاهش و مقدار سفید شدگی حبه‌ها و تغییر طعم و مزه را افزایش داد. تیمار پوشش بدون سوراخ به طور معنی‌داری میزان کاهش وزن و خشکیدگی چوب خوشه را کاهش داد. بیشترین مقدار سولفیت به ترتیب با مقادیر 5/17 و 58/15 قسمت در میلیون در تیمار یک و دو ورقه سولفور همراه پوشش بدون سوراخ بدست آمد. در حالیکه در پوشش سوراخ‌دار مقدار سولفیت در هر دو تیمار کاربرد ورقه‌های سولفور 34/9 قسمت در میلیون بود که از حد مجاز 10 قسمت در میلیون پایین‌تر بود. برای افزایش عمر نگهداری انگور رشه، کاهش سفید شدگی و تغییر طعم و مزه انگور در سردخانه با کمترین باقیمانده سولفیت در میوه‌ها، استفاده از یک ورقه سولفور در بالای انگورهای بسته بندی شده با پوشش پلاستیکی سوراخ‌دار و یا استفاده از نصف ورقه با پوشش بدون سوراخ توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Polyethylene Cover and Sulfer Pad on Storage Life of Grapevine Vitis vinifera) cv. Rasha (Siah-e-Sardasht)

چکیده [English]

To determine the effect of type of polyethylene bags and position of sulfur pads on decay control, fruit quality and sulfite residue in grape cv. Rasha during cold storage in 2007 and 2008. Three different levels of SO2 generating pads (one on top, half on top and half on bottom of the packaged grapes and without sulfur pad) that composed of 1g kg‑¹ sodium metabisulfite combined with two types of polyethylene bags (perforated and imperforated) during cold storage (135 days) on some traits such as: berry weight loss (%), bleaching, fungal rot (%), rachis desiccation, shriving, taste and sulfite residue was measured. Results showed that SO2 generating pads treatment during the storage significantly decreased berry weight loss, rachis and berry shriving, decay rate and fungal rots. Whereas, off flavors, bleaching and sulfite residue in grapes were increased. Imperforated bags treatments significantly decreased berry weight loss, rachis and berry shriving. The highest sulfite residue, 17.5 and 15.6 ppm, were observed in one and two sulfur pads treatments with perforated bags, respectively. Whereas in imperforated bags, sulfide residue was 9.3 ppm at both sulfur pad treatments. To increase the shelf life, decrease bleaching and off flavor of grape cv. Rashe in cold storage, one SO2 generating pad on top of packaged grapes with perforated polyethylene bags or half pad with imperforated bags is recommended .

کلیدواژه‌ها [English]

  • storage life
  • SO2 generating pad
  • Off flavor and Sulfite residue