خصوصیات فنولوژیکی، مورفولوژیکی و پومولوژیکی برخی از ژنوتیپ‌های زردآلو و اثر پیش‌تیمار و روش خشک کردن بر کیفیت برگه آن‌ها

نویسندگان

چکیده

این بررسی با هدف انتخاب ژنوتیپ‌های برتر زردآلو جهت مصارف تازه‌خوری و برگه در سال 90-1389 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در دو آزمایش مستقل انجام شد. در آزمایش اول صفات کمی و کیفیت 9 ژنوتیپ و رقم زردآلو (شوقان-1، شوقان-2، شوقان-3، شوقان-4، شمس، باقری،
قیسی-2، دیررس یدک-3 و ویتیلو) با استفاده از طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار و در آزمایش دوم اثر پیش تیمارهای غوطه‌وری ( محلول متابی‌سولفیت سدیم 5/0% به مدت پنج دقیقه، محلول متابی سولفیت سدیم 5/0%+ اتیل اولئات2% به مدت پنج دقیقه و شاهد) و نوع خشک کردن (صنعتی و آفتابی) بر خصوصیات حسی برگه‌های استحصالی زردآلو با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد ژنوتیپ‌های زردآلو از نظر خصوصیات مورفولوژیکی متفاوت بودند. گلدهی در شوقان - 2 نسبت به سایر ژنوتیپ‌ها با10روز تاخیر انجام شد. ژنوتیپ‌ها از نظر زمان برداشت متفاوت بودند، به طوری که شمس (دهه سوم خرداد) و باقری (دهه سوم تیر) به ترتیب زود‌رس‌ترین و دیررس‌ترین بودند. از نظر خواص کمی و کیفی میوه (وزن میوه، وزن هسته، سفتی بافت، طول میوه، عرض میوه، درصد مواد جامد محلول،pH و اسیدیته قابل تیتراسیون) نیز ارقام و ژنوتیپ‌ها تنوع زیادی نشان دادند. ارزیابی صفات حسی (طعم، بو، رنگ، بافت و پذیرش کلی) برگه ژنوتیپ‌های زردآلو نشان داد که برگه باقری و ویتیلو به ترتیب بیشترین و کمترین امتیاز پذیرش کلی داوران را به خود اختصاص دادند. برگه‌های حاصل از پیش تیمار با متابی سولفیت سدیم5/0% + اتیل اولئات2% در مقایسه با سایر پیش تیمارها دارای حداکثر امتیاز بود. نتایج همچنین نشان داد که برگه باقری پیش تیمار شده با متابی سولفیت سدیم+ اتیل اولئات که با خشک کن صنعتی فرآوری شده بود، دارای حداکثر امتیاز برای پذیرش کلی بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Phenological, Morphological and Pomological Characteristics of some Apricot Genotypes and Effect of Pre-treatment and Drying Method on Quality of Their Dried Fruits

نویسندگان [English]

  • E. Ganji Moghaddam
  • K. Mesbahi
  • Sh. Nikkhah
  • A. Asgharzadeh
چکیده [English]

This study was carried out in two independent experiments with the main purpose of investigation of quantity and quality related traits of some apricot genotypes as well as evaluating their dried fruits at Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center in 2010-2011. In the first experiment, quantity and quality related characteristics of 9 apricot genotypes (Shoghan-1, Shoghan-2, Shoghan-3, Shoghan-4, Shams, Bagheri, Gheisi-2, Dirres Yadak-3 and Vittilo) in randomized complete block design with three replications was studied. In the second experiment, the effect of pre-treatment (Sodium metabisulphide 0.5% for 5 minutes, Sodium metabisulphide 0.5% + Ethyl oleate 2% for 5 minutes and control) and drying methods (sun drying and industrial drying) on sensory properties of dried apricot were investigated. Factorial experiment in completely randomized design with three replications was used. Results showed that morphological characteristics of selected genotypes were different. Begining of flowering in Shoghan-2 as compared with other genotypes delayed for 10 days. Harvesting time was different, so that “Shams” (second decade of June) and “Bagheri” (second decade of July) were earliest and latest ripening genotypes, respectively. There were significant differences in quantity and quality characteristics (fruit weight, stone weight, firmness, fruit length, fruit width, total soluble solids, pH, titrable acidity) evaluation of sensory properties (flavor, odor, color, texture and total acceptance) in dried fruits showed that dried fruits of “Bagheri” and “Vittilo” had the most and the least panelist scores for total acceptance, respectively. Dried fruits pre-treated by sodium metabisulphide 0.5% + Ethyl oleate 2% for 5 minutes in comparison with other treatments had the highest score. Results also showed that “Bagheri” pre-treated by sodium metabisulphide 0.5% + Ethyl Oleate 2% and dried with industrial method gained the highest score for total acceptance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apricot
  • Sensory test
  • Sodium metabisulphide
  • ethyl oleate
  • fruit weight and dried fruit colour