پاسخ متضاد ژنوتیپ‌های سیب و گلابی به اسید سالیسیلیک در شرایط حمله باکتری عامل بیماری آتشک (Erwinia amylovora)

نویسندگان

چکیده

تحقیقات نشان‌دهنده عکس‌العمل متفاوت دو گونه میزبان بیماری آتشک (Fire Blight) یعنی سیب و گلابی به تحریک نظام دفاع اکتسابی (SAR) توسط اسید سالیسیلیک بوده است. این تحقیق با هدف شناسایی علت این رفتار دوگانه با توجه به نقش اسید سالیسیلیک روی آنزیم کاتالاز و تحریک نظام دفاع اکتسابی انجام شد. به این منظور طی دو آزمایش، ابتدا اثر اسید سالیسیلیک روی فعالیت آنزیم کاتالاز در شرایط آنزیم استخراج شده و سپس در آزمایش دوم فعالیت کاتالازی بافت با پیش تیمارهای یک و هفت روزه روی شاخه‌چه‌های درون شیشه، سیب MM-111 (متحمل) و MM-106 (نیمه حساس) و ارقام گلابی Harrow Sweet (متحمل) و Spadona (نیمه حساس) ارزیابی شد. در آزمایش اول اسید سالیسیلیک در هر دو گونه، سبب بازدارندگی فعالیت کاتالاز شد و در آزمایش دوم، افزایش فعالیت کاتالازی بافت‌های میزبان‌های مورد بررسی مشاهده شد. با توجه به رفتار یکسان دو گونه در این سطح، رفتار میزبان‌ها در شرایط حمله عامل بیماری در گونه گلابی در غلظت‌های بسیار زیاد اسید سالیسیلیک و در سیب در غلظت‌های بسیار کم آن بررسی و نتایج متضاد آن با آزمایشات قبلی نشان‌دهنده افزایش حساسیت گلابی و کاهش حساسیت سیب در این آزمایشات بود. استخراج پروتئین کل میزبان‌ها و ارزیابی درصد فعالیت کاتالازی در عصاره‌های هم غلظت شده گیاهی نشان‌دهنده سهم قابل توجه‌تر کاتالاز در بافت‌های سیب در مقایسه با بافت‌های گلابی بود. به نظر می‌‌رسد علت پاسخ دوگانه سیب و گلابی به حضور اسید سالیسیلیک در شرایط حمله بیماری به تعادل بین افزایش فعالیت کاتالازی در اثر تحریک سیستم دفاع اکتسابی و بازدارندگی آن توسط اثر مستقیم این ماده روی فعالیت آنزیم کاتالاز دو گونه، صرف‌نظر از حضور عامل بیماری، باز می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Contrast Response of Apple and Pear Genotypes to Salicylic Acid under Invasion of Causal Agent of Fire Blight (Erwinia amylovora)

نویسندگان [English]

  • K. Erfani Nia
  • H. Abdollahi
  • M. Khosro Shahli
  • G. R. Salehi Jouzani
چکیده [English]

Previous researches demonstrated contrast response of apple and pear to systemic acquired resistance trigger by salicylic acid (SA) against fire blight disease. This research was conducted to understand how SA causes these responses, considering bi-lateral role of SA on catalase activity and (SAR= System acquired resistance activation. First, effect of SA were studied on catalase activity of extracted enzyme as well as in the host tissues of one and seven days pre-treated in vitro shootlets of MM111 (tolerant) and MM106 (moderately-susceptible) apples and Harrow Sweet (tolerant) and Spadona (moderately -susceptible) pear cultivars. Salicylic acid had similar inhibitory effect on extracted catalase of both species, but increased this activity on pre-treated hosts at different rates in the tissues. Considering similar catalase behavior of two species to SA induction, subsequently, this response was evaluated in low (0.1 to 0.001 mgl-1) and high (50 to 50000 mgl-1) SA concentrations in pears and apples, respectively. By doing this the disease susceptibilities were inversed in comparison to the normal SA concentrations (1 to 50 mgl-1), in both host species. Also, catalase activity comparison in resembled concentrations of total protein extracts showed significantly higher activity in apples. The contrast responses of two hosts seemed to be derived from the balance between catalase inhibition and SAR activation by SA.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Catalaz enzyme
  • Total protein
  • Catalaz activity
  • Catalaz : Protein ratio and System acquired resistance