اثر برداشت در مراحل مختلف رشد بر کمیت و کیفیت علوفه ارقام آمارانت و ارزیابی اقتصادی آن

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی تاثیر زمان‌های مختلف برداشت بر کمیت و کیفیت علوفه چهار رقم آمارانت: اولترا، خارکوف، خارکوفسکی و بی‌نام، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال متوالی (1385 و 1386) در شرایط آب و هوائی کرج اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل چهار رقم آمارانت و دو مرحله برداشت بودند. برای بررسی عملکرد علوفه ارقام، ضمن یادداشت‌برداری از مشخصات رویشی و زایشی تیمارها، از سطوح معینی از هر کرت نمونه‌برداری انجام گرفت. برای بررسی کیفیت تیمارها نیز نمونه‌های استانداردتهیه شد. نتایج نشان داد از نظر عملکرد علوفه تر و خشک بین ارقام آمارانت و همچنین مراحل مختلف برداشت تفاوت معنی‌دار در سطح احتمال 1% وجود داشت. بالاترین عملکرد علوفه تر و خشک به ترتیب 86400 و 13320 کیلوگرم در هکتار به رقم اولترا تعلق داشت. تجزیه واریانس مرکب داده‌ها نشان داد که علاوه بر رقم و مرحله برداشت، اثر سال و اثر متقابل رقم × مراحل برداشت نیز بر عملکرد علوفه تر و خشک در سطح احتمال 1% معنی‌دار بود. میزان پروتئین خام ارقام آمارانت بین 75/7 تا 2/22 درصد متغیر بود و ارقام در سطح احتمال 1% با یکدیگر تفاوت معنی‌داری داشتند. بین ADF و NDF علوفه و قابلیت هضم آن همبستگی منفی بسیار قوی به ترتیب با ضرایب **874/0-r = و **911/0– r = مشاهده شد. میانگین کل قابلیت هضم ماده خشک (DMD)، ماده آلی (OMD) و ماده آلی ماده خشک (DOMD)، به ترتیب 1/71 ، 6/67 و 8/58 درصد برآورد شد. رقم اولترا در برداشت در مرحله شروع گلدهی از بالاترین سود به مبلغ 12880 هزار ریال در هکتار برخوردار بود. نرخ بازده نهایی جایگزینی این تیمار انتخابی بالاتر از سایر تیمارها و بیشتر از 96% برآورد شد. بنابراین رقم اولترا با برداشت در مرحله شروع گلدهی به عنوان تیمار مناسب تعیین شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Harvest in Different Growth Stages on Quantity and Quality of Forage of Amaranth (Amaranthus sp.) Varieties and Its Economic Assessment

نویسندگان [English]

  • A. Mehrani
  • H. Fazaeli
  • H. Asadi
چکیده [English]

To study the effect of harvest in different growth stages on quantity and quality of forage of amaranth varieties a field experiment was carried-out as factorial arrangement in randomized complete block design with three replication in two successive growing seasons (2006 and 2007) in Karaj, Iran. Experimental factors included: four amaranth varieties Ultra, Kharkof, Kharkofsky and Unknown, and two harvest stages flowering and after seed set. For forage yield of amaranth varieties, samples were taken from determined area in each plot. For quality assessment of treatments, standard samples were prepared. Results showed that amaranths variaties significantly (P < 0.01) differed for fresh and forage yields. The highest fresh (86400 kg ha-1) and dry (13320 kg ha-1) forage yields belonged to Ultra. Combined analysis of variance revealed that effects of year and interaction of variety × harvest stage were significant (P < 0.01) on fresh and dry forage yields. Amaranth varieties significantly (P < 0.01) differed for crude protein content which varied from 7.75% to 22.2%. There were highly significant negative relationship between dry matter digestibility (DMD) and acid detergent fiber (ADF) (r = -0.874**) and organic matter digestibility (OMD) (r = -0.911**). The estimated means of DMD, OMD and DOMD (Dry organic matter digestibility) were 71.1%, 67.6% and 58.8%, respectively. Ultra harvested in flowering stage had the highest profit (12880000 IRR). The estimated marginal rate of return of substitution of this treatment with other tretments was 96%. Therefore, Ultra with harvest in flowering stage was identified as suitable treatment.

کلیدواژه‌ها [English]

  • amaranth
  • Fresh forage yield
  • Dry forage yield
  • Crude protein and Marginal rate of return