اثر کم آبیاری در مراحل مختلف فنولوژیکی رشد و نمو میوه بر عملکرد بادام رقم مامایی

نویسندگان

چکیده

  به منظور بررسی اثر کم آبیاری در طی مراحل مختلف فنولوژیک ی رشد و نمو میوه بر عملکرد بادام رقم مامایی، این پژوهش به صورت چهار آزمایش جداگانه انجام شد. تیمارها کم آبیاری در هر آزمایش شامل T1 ( آبیاری کامل باتوجه به نیاز آبی گیاه، %100= ETc )، T2 ( آبیاری با 80 در صد نیاز آبی گیاه ، %80= ETc )، T3 ( آبیاری با 40 درصد نیاز آبی گیاه ، %40= ETc ) و T 4 (بدون آبیاری) بودند. تیمارهای کم آبیاری در آزمایش اول، از زمان تمام گل تا 60 روز پس از آن، در آزمایش دوم از 60 روز تا 90 روز پس از تمام گل و در آزمایش سوم از 90 تا 150 روز پس از تمام گل (زمان برداشت)، هر یک به طور جداگانه در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در دو سال زراعی اعمال شدند. در آزمایش چهارم که در قالب آزمایش کرت‌‌های خرد شده اجرا گردید، مراحل مختلف فنولوژیکی رشد و توسعه میوه شامل مراحل رشد میوه، رشد مغز، دوره قبل از برداشت و دوره پس از برداشت، به عنوان کرت‌های اصلی و تیمارهای کم آبیاری به عنوان کرت‌های فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای کم آبیاری در آزمایش اول (مرحله رشد میوه) باعث کاهش معنی‌دار اندازه میوه و افزایش ریزش میوه و در آزمایش دوم (مرحله رشد مغز) باعث کاهش وزن تر میوه و وزن تر و خشک مغز گردید، اما در آزمایش سوم تاثیر معنی‌داری بر خصوصیات میوه و مغز نداشت. در آزمایش چهارم، با کاهش آب آبیاری میزان تراکم گل و درصد تشکیل میوه اولیه و نهایی کاهش یافت و در نهایت باعث کاهش عملکرد محصول در سال بعد گردید. نتایج مقایسه میانگین ‌ها نشان داد که کم آبیاری در مراحل سوم و چهارم (مراحل قبل از برداشت و بعد از برداشت) بیشترین تأثیر را بر کاهش میزان گلدهی سال بعد داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Deficit Irrigation During Different Phenological Stages of Fruit Growth and Development on Yield of Almond “cv. Mamaei”

نویسندگان [English]

  • R. Alimohammadi
  • M. Tatari
  • S. A. Mousavi
چکیده [English]

To study the effect of deficit irrigation during different phenological stages of fruit growth and development of almond (cv Mamaei) four experiments were separately carried out using radamized complete block design with three replications. In each experiment, levels of deficit irrigation were T1 (100% ETc, full irrigation), T2 (80% ETC, deficit irrigation), T3 (40% ETC, deficit irrigation) and T4 (0 % ETc, drought). In the first experiment levels of deficit irrigation were applied in fruit growth stage, in the second experiment, irrigation levels were applied in kernel growth stage, in the third experiment irrigation levels were applied in harvest stage. Each experiment were separately conducted in 2002 and 2003 growing seasons. The fourth experiment was carried out as split plot arrangement in randomized complete block design with three replications. In this experiment, the main plots were four different stages of growth including: fruit growth, kernel growth, pre-harvest period and post-harvest period. The sub-plots were different irrigation levels. Results showed that deficit irrigation significantly decreased fruit size and increased fruit drop in first experiment (fruit growth stage). Deficit irrigation decreased fruit fresh weight and kernel fresh and dry weight in kernel growth stage, but in pre-harvest period there was not significant effect on fruit and kernel characteristics. Flower bud density and proportion of initial and final fruit set decreased with deficit irrigation in fourth experiment, hence, yield decreased in following year. Results also showed that the effect of deficit irrigation during pre- and post-harvest was more pronounced on decreasing flower bud density in following growing season.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Almond
  • Deficit Irrigation
  • phenological stages
  • Fruit growth and Development
  • yield