کارآیی کاربرد اسید سالیسیلیک در تحریک نظام دفاع اکتسابی گیاه میزبان علیه بیماری آتشک در سیب و گلابی

نویسندگان

چکیده

باکتری عامل بیماری آتشک (Erwinia amylovora) به طور طبیعی نظام دفاع اکتسابی گیاه میزبان را تحریک می کند، لیکن تا کنون کارآیی تحریک مصنوعی این نظام دفاع اکتسابی گیاه میزبان علیه بیماری آتشک در کاهش بروز خسارت کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق به منظور بررسی اثر تحریک این نظام دفاع اکتسابی گیاه میزبان علیه بیماری آتشک با استفاده از اسید سالیسیلیک بر روی شدت و زمان نکروز حاصل از عامل بیماری در ژنوتیپ های مختلف درخت سیب (.Malus domestica Borkh) و گلابی (Pyrus communis L.) با حساسیت های متفاوت به بیماری انجام شد. به این منظور پایه های سیب MM-111 (متحمل) و MM-106 (نیمه حساس) و ارقام گلابی هاروسوئیت (Harrow Sweet) (متحمل) و اسپادونا (Spadona) (نیمه حساس) بوسیله کشت ساقه آنها در محیط درون شیشه مستقر و پرآوری شدند. ارزیابی شدت بیماری با استرین Ea273 باکتری عامل بیماری آتشک به صورت کشت توام با آلوده سازی تحتانی انجام شد. تیمارهای اسید سالیسیلیک شامل دو گروه تیمارهای غلظتی (0.05، 0.1، 0.5، 1، 2، 5 و 10 میلی گرم در لیتر و صفر بعنوان شاهد) و زمانی (1، 3، 5 و 7 روز قبل از کشت توام و تیمار همزمان بعنوان شاهد) بودند. تاثیر سالیسیلیک اسید روی بروز بیماری با شاخص های سرعت پیشرفت نکروز، تعداد میانگره های آلوده شده و تغییرات pH محیط رشد در یک دوره 240 ساعته پس از مایه زنی بررسی شد. داده ها نشان داد که اسید سالیسیلیک در درخت سیب نه تنها قادر به مهار بیماری نشد، بلکه توسعه بیماری را تشدید کرد، در حالیکه در گلابی میزان آلودگی بیماری بطور معنی داری کاهش یافت. مقایسه نتایج تیمارهای زمانی و غلظتی نشان دهنده کارآیی بیشتر تیمارهای زمانی زود هنگام در کاهش آلودگی بیماری در گونه گلابی است. نتیجه گیری می شود که اثر متقابل نظام دفاع اکتسابی گیاه میزبان با باکتری در دو گونه سیب و گلابی متفاوت می باشند و فقط در گلابی ساز و کار نظام دفاع اکتسابی می تواند بعنوان راهبردی موثر در مدیریت و کاهش خسارت بیماری مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Efficiency of Application of Salcylic Acid on Induction of Systemic Acquired Resistance in Host Plant Against Fire Blight in Apple and Pear

نویسندگان [English]

  • Z. Ghahremani
  • H. Abdollahi
  • E. Majidi Hervan
  • Gh. Salehi Jouzani
چکیده [English]

 Fire blight causal agent (Erwinia amylovora) naturally induces systemic acquired resistance (SAR) in host plants. This study was carried out to evaluate the induction of SAR by salicylic acid (SA) on fire blight infections in two host plant species, apple (Malus domestica Borkh.) and pear ( Pyrus communis L.). Apple rootstocks, MM-111 (tolerant) and MM-106 (moderately-susceptible) and pear cultivars, Harrow Sweet (tolerant) and Spadona (moderately-susceptible) were micropropagated and inoculated from basal parts with strain Ea273 of E. amylovora. The pathogen activity was traced by adding Green Bromo Cresol, and evaluating the pH variation in media. SA treatments were applied by concentration (0.05, 0.1, 0.5, 1, 2, 5, 10 and 0 mgl-1 as control) and days before co-culture (1, 3, 5, 7 days and 0 as control). Effects of SA on the disease development were evaluated by necrosis progress rate, as well as number of necrosed internodes in a 240 h period from inoculation. Results showed that SA did not cause similar effects on disease development in two tested host plant species, apple and pear. SAR induction by salicylic acid application, could not reduce the disease progress in tested apple rootstocks, but also increased development of bacteria on this host plant. In pear, presence of SA successfully decreased disease development rate in shoots. Results confirm that E. amylovora uses induced SAR to become more virulent in interaction with host apple tissues. It is conduded that, the interaction mechanisms of pathogen with SAR in pear and apple are different, and only in pear the SAR induction could be an efficient strategy for management and control of the disease development.

کلیدواژه‌ها [English]

  • fire blight
  • Systemic Acquired Resistance
  • Apple
  • Pear and Salicylic acid