TY - JOUR ID - 116418 TI - تأثیر زمان و میزان کاهش تراکم‌ بوته بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند JO - به زراعی نهال و بذر JA - SPPJ LA - fa SN - 2008-6946 AU - صادق‌زاده حمایتی, سعید AU - خداگو ابیانه, محمد AU - فصاحت, پرویز AD - مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشارزی، کرج، ایران AD - وزارت جهاد کشاورزی، تهران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 33 IS - 2 SP - 231 EP - 248 KW - چغندرقند KW - تراکم بوته KW - زمان تنک KW - عملکرد KW - شکر خام DO - 10.22092/sppj.2018.116418 N2 - تراکم بوته عامل مهم و مؤثری بر عملکرد و کیفیت محصول ریشه چغندرقند محسوب می‌شود. به‌دلیل اهمیت زمان ایجاد تراکم استاندارد در مزرعه و ارزیابی نحوه تأثیر تغییرات زمان و شدت کاهش تراکم بوته در طول فصل رشد روی عملکرد کمی و کیفی چغندرقند رقم دورتی (Doretti) در دو سال 1390 و 1391 در کرج، این آزمایش به شکل فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. عوامل موردآزمایش شامل زمان کاهش تراکم‌بوته (در چهار سطح 30، 60، 90 و 120 روز پس از کاشت) و سطوح نهایی تراکم بوته (در شش سطح 5/12، 375/9، 375/8، 25/6، 125/4 و 125/3 بوته در مترمربع) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که زمان کاهش تراکم‌بوته عمدتاً روی محصول تولیدشده در هر بوته اثر معنی‌داری داشت و بیشترین عملکرد ریشه (53/1-49/1 کیلوگرم در بوته) و شکر خام (21/0-20/0 کیلوگرم در بوته) با کاهش تراکم‌بوته طی 60-30 روز پس از کاشت حاصل شد. بیشترین عملکرد در بوته (92/1-74/1 کیلوگرم ریشه و 26/0-24/0 کیلوگرم شکرخام) و در واحد سطح (54/95-81/89 تُن ریشه در هکتار و 97/12-06/12 تُن شکر خام در هکتار) به‌ترتیب برای تراکم 5/4-4/3 و 2/10-7/7 بوته در مترمربع حاصل شد. در مجموع، کاهش تعداد بوته طی 60-30 روز پس از کاشت و ایجاد تراکم معادل 5/12-4/8 بوته در مترمربع متضمن دستیابی به حداکثر عملکرد محصول در مناطق آب و هوایی معتدل (مشابه کرج) بود. UR - https://sppj.areeo.ac.ir/article_116418.html L1 - https://sppj.areeo.ac.ir/article_116418_5deafb22de278dea3a3fe5f5501ce69e.pdf ER -